06 ಅಕ್ಟೋಬರ್ 2008

Especial: Bollywood!

Bollywood és tot un món. El terme "Bollywood" és una amalgama entre les paraules "Bombai" i "Hollywood", i designa la indústria del cinema en idioma hindi, tradicionalment ancorada a la ciutat de Bombai (actualment, Mumbai).

Els indis tenen una autèntica passió pel cinema de Bollywood, i aquesta passió també és similar a Bangladesh i també, segons que ens han comentat, a altres països del sud d'Àsia com Nepal, Sri Lanka i Pakistan.


Això és només un anunci de motos, però és un exemple perfecte de l'estil Bollywood

El que resulta més curiós i més interessant de Bollywood és que són normalment pel·lícules amb arguments molt simples pels estàndars occidentals -fins i tot poden semblar puerils- que són molt llargues (poden durar perfectament 3 hores o més) i sobretot que inclouen uns quants números de música i ball entremig. Les temàtiques també són variadíssimes: des de romanços fins a pel·lícules d'esports (com Chak De! India), passant per acció, drama o comèdia.
Però el denominador comú en gairebé totes les pel·lícules de Bollywood és el ball i la música. Per exemple, si tens una pel·lícula d'acció en què hi ha un enfrontament a trets entre el protagonista i els dolents, de sobte l'acció es pot aturar i tots els actors es posen a ballar frenèticament al ritme de la música! Flipa! I quan s'acaba la ballaruca, doncs tornem al tiroteig, apa. I, per cert, com abusen del ventilador, tu! Sempre apareixen els actors amb les cabelleres onejant al vent, fa una gràcia! XDD

El Raj Mandir, a Jaipur, és el cine més conegut de tota l'Índia
Quan hi vam anar, feien Singh is Kinng, com no

Des del nostre punt de vista personal, Bollywood és una manera de desconnectar del típic cinema de Hollywood que ja es fa avorrit i previsible. Bollywood té pel·lícules d'entreteniment senzillíssimes i el tema ballaruca, un cop t'hi acostumes, fa gràcia i tot. De fet, arribes al punt d'esperar contínuament durant la pel·lícula que s'aturi l'acció i es posin a ballar! ^_^ Amb tot, algunes pel·lícules no tenen números de ball, com la segona que vam anar a veure al cine, a Agra, que es deia Rock On! Aquesta pel·li, que ens va encantar, va d'un grup de gent que fa uns anys havien tingut un grup de rock i es tornen a trobar. Un argument molt vist ja, però la música rock que hi a la pel·li ens va agradar tant que ens vam comprar el CD i no parem d'escoltar-lo.


Una de les nostres cançons preferides de Rock On!

Però el tema Bollywood a l'Índia va molt més enllà de la pantalla del cinema i de la tele; és una indústria global de l'entreteniment que barreja de tot. Perquè les cançons de les pel·lícules solen ser els grans hits del moment, de manera que Bollywood engloba la indústria musical també, i perquè els números musicals, súper currats, es converteixen en els videoclips que amenitzen les televisions índies. I els actors i actrius de Bollywood són els top models i sex symbols del país: són els personatges que influeixen els joves i no tan joves en qüestió d'estil de vestir i de pentinar-se, de comportar-se i de saber estar. Tothom coneix els actors i actrius més famosos i qui més qui menys ha somiat alguna vegada en anar-se'n cap a Bombai a provar sort a la indústria del cinema.
És impossible anar-te'n a l'Índia i escapar-te del tema Bollywood, perquè als cotxes o autobusos que pugis posaran la música de la pel·lícula del moment (en el nostre cas, era Singh is Kinng), als restaurants tindran la tele posada en el programa de videoclips de torn, i les ciutats estaran farcides de cartells de les pel·lícules.

La Vero de Bollywood

A més a més, Bollywood és un tema de conversa ideal per trencar el gel. Només cal que demostris una mica d'interès i que coneixis quatre noms d'actors o actrius perquè la cara del teu interlocutor de sobte s'il·lumini i es pugui començar una animada conversa (que després pots derivar cap al tema que t'interessi, és clar). Eficàcia provada, us ho assegurem!

Una llisteta d'alguns famosillos:
Per iniciar-vos a Bollywood, podeu començar per exemple per Aaja Nachle, una pel·li que van passar aquest estiu a les Nits Orientals de Vic i que ens va encantar. Va d'una noia que havia emigrat a Nova York i torna al seu poble. Es troba que el teatre on va ser tan feliç de jove està a punt de desaparèixer i llavors ha de fer tot el possible per mobilitzar la gent del poble per representar una obra de teatre que obligui als que volen enderrocar el teatre per construir un centre comercial a desfer els seus plans. La música, la coreografia i la fotografia estan molt bé. Si la voleu, la tenim a casa en DVD i subtítols en castellà (vam comprar un munt de pel·lis de Bollywood!!) i us la podem deixar. Molt entretinguda!

ಕಾಮೆಂಟ್‌ಗಳಿಲ್ಲ: